BUHARKENT

BUHARKENT İLÇE TANIYALIM
buharkent
aydın buharkent
buharkent aydın
buharkent resimler
buharkent fotoğraflar
buharkent manzaralar
buharkent görüntüler
buharkent haber
buharkent harita
buharkent video
buharkent spor
buharkent ulaşım
buharkent iklim
buharkent turizm
buharkent otel
buharkent yurt
buharkent pansiyon
buharkent konaklama
buharkent konut
buharkent emlak
buharkent daire
buharkent arsa
buharkent tarla
buharkent toki
buharkent lojman
buharkent kiralık
buharkent satılık
buharkent sağlık
buharkent hastahanesi
buharkent devlet hastahanesi
buharkent kaymakamlık
buharkent belediye
buharkent nüfus
buharkent emniyet
buharkent meb
buharkent eğitim
buharkent okul
buharkent kurs
buharkent lisesi
buharkent ekonomi
buharkent sanayi
buharkent ticaret
buharkent tarım
buharkent hayvancılık
buharkent incir
buharkent kaplıcaları
buharkent efeleri
buharkent dağları
buharkent akarsuları
buharkent  doğa
buharkent gezi
buharkent tatil
buharkent dernek
buharkent yemekleri
buharkent kültür
buharkent sanat
buharkent 
/4/resim1_012
BUHARKENT İLÇE TARİHİ
Buharkent’in üzerinde kurulduğu topraklar sırasıyla M.Ö.2000’den M.Ö.1200’lere kadar Hitit devleti, daha sonra M.Ö. VII ‘e kadar Friglerin egemenliği, 

BUHARKENT RESİMLERİ
BUHARKENT FOTOĞRAFLARI
BUHARKENT TANITIMI
BUHARKEN KURTULUŞ SAVAŞI
BUHARKENT EFELER
BUHARKENT GÖRSELLER
BUHARKENT 
AYDIN BUHARKENT
M.Ö.687-546 arası Lidyalıların ve onların egemenliğindeki İyonlar M.Ö. 334’ kadar Pers egemenliği,M.Ö. 133’e kadar İskender, Selevkoslar ve Bergama Krallığı 

egemenlikleri, M.S. 395’e kadar Roma İmparatorluğu egemenliği altında kalmıştır. M.S 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Menderes Vadisi Bizans İmparatorluğu egemenlik alanında kalmıştır. Bizans İmparatorluğu özellikle VII. yüzyıldan itibaren Müslümanların akınlarıyla karşılaştı. Bunun sonucu XI. yüzyıl sonlarına doğru Bizans şehirleri dışında kalan kırsal bölgelerde güvenlik bozuldu, Anadolu harap oldu.
/4/64hy64y65yu65yu65
 Mezarı bugün Tekke Köyü'nde olan Sultan Sarıbaba adıyla bilinen Horasan gazisinin Anadolu Selçuklu Devleti’nin kuruluş yıllarında Bizans ile savaştığı bilinmektedir. Ancak 1. haçlı seferi ile 1097 yılından itibaren Buharkent yöresi de dâhil olmak üzere Denizli’ye kadar bütün kıyı bölgeleri tekrar Bizans İmparatorluğunun eline geçmiştir. Buharkent’in doğusunda 20 km. Mesafede bulunan Tripolis antik kentinden bir önemli yol geçmektedir.
/4/bharkent_devlet_karayolu
 Alaşehir, Sardes, Smiryna (İzmir) yoludur ki, ticari ve askeri yönden büyük önemi vardır. Buharkent’in 15 km.batısında bulunan Antiokhea kentinden geçen diğer bir yol Afrodisias antik kentini Nysa (Sultanhisar), Tralles (Aydın), Magnesia, Efes ve Milet antik kentlerine bağlamaktadır. Yine Alaşehir’den bir yol Kestel boğazını aşarak Mastaura’ya (Mastavra) ve Nysa ‘ya uzanmaktadır.
/4/btrhrthwttrhr
Bu kadar yol ağlarının yakınında yer almasına karşılık hiçbir yolun Buharkent tarafına uğramaması yerleşme için diğer bir olumsuz etken olmuştur. Buharkent’in bulunduğu alan Menderes Vadisinin en dar kısmıdır. Ayrıca Feslek Çayı'ndan Kızıldere’ye kadar en az beş yerde sel tehlikesinin varlığı ve Menderes Nehrinin çevresinin bataklık durumda bulunması, Buharkent ve yakın çevresinde tarih öncesine hatta Türklerin yerleşmeye başladığı 1211 yılına kadar bir yerleşim yerine rastlayamıyoruz.
/4/gh65u73567856u6truj
1211 yılında gelindiğinde Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyasettin Keyhüsrev sıkışık durumda olan İznik İmparatoru Teodor Laskaris’e karşı Buharkent’in batısında Başaran kasabası yakınlarındaki Antiokhea önlerinde yaptığı savaşı kazandı, ancak kendisi şehit düştü. 
/4/resim1_008
yapılan antlaşma ile Antiokhea kenti doğusu Türklere bırakıldı. İşte Menderes vadisi’ne Türklerin yerleşmesi böylece başlar. * * *1243 Kösedağ Savaşında Moğollar karşısında utanç verici mağlubiyet alan Anadolu Selçuklu Devleti İlhanlı Devleti idaresine girince Moğolların önünden kaçan Türk boyları hızla Menderes Vadisine akmaya başladılar. Buharkent çevresindeki,Kabaağaç,Tekke,Çatak,Tolaz vb. köylerTürkmenler bu göçlerle gelmiş olmalılar.
/4/resim1_009
1325 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey'in oğlu Umur Bey, beyliği için çok önemli bir ticaret şehri olan Denizli’yi Büyük Menderes Vadisi üzerinden İzmir’e bağlamak için Buharkent ilçe sınırları içinde Menderes Nehri üzerinde 1950’li yıllara kadar kullanılan bir köprü yaptırdı. Böylelikle Menderes vadisinde olduğu gibi Buharkent çevresinde de nüfus yoğunluğu artmaya başladı. Buharkent’in ilk kurulduğu yer olan Ortakçı ; İkinci defa Müneccimbaşı’ya(1631-1672) ait Cami-üd-düvel adlı kitapta Aydınoğlu Beyliği yerleşim yerleri arasında görülüyor..
/4/resim1_014
1390 yılında ilk defa Yıldırım Bayazıt tarafından ortadan kaldırılan Aydınoğlu Beyliği, Ankara Savaşından sonra yeniden kurulduysa da 2. Murat tarafından 1426 yılında kesin olarak ortadan kaldırılınca Buharkent ve çevresi artık bir Osmanlı toprağı oldu. 1520-1530 yılları arasında Ortakçı,Denizli(Lazıkkiye)'den ayrılarak Kestel (Nazilli 'nin nahiye merkezikasabasına bağlı olmuştur.
/4/resim1_015
Buharkent'in tarihi Ortakçı ve Istaklı(İshaklı) ile başlar.Buharkent halkının kuruluşunda ilk ve tek unsur olarak Ortakçı halkı bulunmaktadır.Ortakçı tarihi ise Buharkent tarihinin temelini teşkil etmektedir.
/4/resim1_016
Ortakçı’nın ilk yerleşim yeri olan İshaklı’ya yerleşim yaklaşık olarak 1250-1270 yılları arasında olmalı. 1243 ve 1277 yıllarında Moğolların Anadolu’yu iki ayrı defa istila etmeleri üzerine Yörük boyları da daha güvenli bölgelere, İç Batı Anadolu ‘ya ve Ege’ye göç etmeye başladılar. 
/4/resim1_018
 Özellikle Ankara yöresinde oturan Karakeçililerin bir bölümü de güvenlik gerekçesiyle batıya göç etmişlerdir. Ortakçı’nın ilk yerleşim birimi olan İshaklı(Istaklı) adı nereden gelmektedir?Tarihi kaynakları incelediğimizde, tarihi olaylar ve gerçekler üzerinden hareket ederek şu sonuçlara ulaşmamız mümkündür:
/4/resim1_019
 * * *“1576 yazımında Ankara Yörük1eri ayn bir kazai statüye sahip dörtkısma aynlmıştır: .1-Tevaif-i Ulu Yörük262-Tevaif-i Yörükan-ı Kasaba tabi-i Kara Keçili273-Tevaif-i Ulu Haymana284-Haymanaha-i Aydın Beğlü (ve çukurcak)29Burada dikkatimizi çeken dördüncü sırada yer alan Aydın Beğlü Yörüklerinin içinde İshaklu Yörük boyunun yer alması.
/4/resim1_021
Adı geçen Yörük boyu Moğol istilası sonucunda batıya göç eden Yörük boyları arasında yer alıp İç Batı Anadolu,ege,Marmara ve Akdeniz ‘de “İSHAKLI adları pek çok yerleşim yerleri vücuda getirmişlerdir.Dikkati çeken nokta, İshaklu,Delü1er, Çakıl'lı gibi çok sayıda cemaatin Çukurcak'a bağlı Eslemezmezraasında yerleşmeleridir.Karakeçili ismini alan bircemaat ve perakende-i Karakeçili adıyla Balgat köyünde sakin diğer bircemaat dışında 18 
/4/resim1_101
yörük cemaati doğrudan Karakeçili cemaatleriiçerisinde kaydedilmiştir. Bu cemaatler şunladır: Oğulbeyli, Tatarlu,Döğerlü, Hacılar, Kara Ahmedlü (İshak Hacılı), Balıyurd, Temirli, GÖkİshaklı, Araçlu, Hacı Beğlü, Delü1er, Sandallu, Kumdallu, Köseler,Saruhanlı, Avcılar, Kara Taşlu. Ankara Yörük1eri içerisinde yer alanKarakeçililerin yayıldıklan saha daha çok bugünkü Ankara'nın güneybatısınıifade etmektedir.(4 Cengiz Orhonlu, Aşiretlerin İskanı .., s. 118; KSu, a.g.e., s. i52-153;
 /4/resim_008
KSu'nun verdiğitabloda Karakeçili Aşireti şu iskan mahallerinde bulunmaktadır: Naldöken, Kuşca,Çukurtarla, Erdel, Kurtluea, Develer, Küpeli, Giresun Kazası, Çevikçe, Mastavra,Fındıklı, Cinge, Kepsut-Boyaeık iskanı. Cengiz Orhanlı’ya göre batı ‘ya iskan edilen Karakeçililerin bir bölümü Nazilli’ye ve Nazilli’nin bağlı olduğu idari nahiye merkezi Mastavra’(Kestel)e ve onun idari alanı içine gerçekleşmiştir.Tablo III'e göre, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Karahisar (Afyon),Bilecik (Ertuğrul Sancağı) ile İnegöl, Bursa, Gemlik, Nazilli veSalihli' de 103 köyde Karakeçili obaları meskundur.
/4/resim_011
Prof .Dr.Üçler Bulduk'un eserinde belirttiği Ankara yöresi Karakeçili yörükleri listesinde yer alan İshaklı boyu Ortakçı'nın ilk yerleşenleridir.
/4/resim_013
Bulduk’un işaret ettiği Karakeçililere bağlı İshaklı,parakende-i İshaklı,İshakhacılu,Gök İshaklu Yörüklerinin 1576 yılı tahrir defterlerinde kayıtlı olanları Moğol ,stilası sonrasında Ankara ’çevresinde kalanlar veya tekrar geri dönenler olmalı. Yukarıdaki belgede görüldüğü gibi pek çok Karakeçili boyu gibi batıya gönderilmiş veya göç etmişlerdir.
/4/resim_020
Nazilli ve Mastavra(Kestel)e iskan ve göçleri iddiamızı doğrulamaktadır. İç Ege , Batı Anadolu’da yerleşenler Ortakçı’nın kurucuları geri dönmeyenlerdir.Aynı İshaklı boyu pek çok Karakeçili Yörükleri gibi batı ve iç batı Anadolu’ya yerleştikten sonra geri dönmemişlerdir.
/4/resim_028
 Tarihi belgeler Ortakçı Köyü'nün 1500–1515 yılları arasında dört haneden oluşan Kayı boyu yörükleri tarafından kurulduğunu ispatlamaktadır. Ancak, aynı tarihlerde bugün halk arasında Istaklı olarak adlandırılan bölgede İshaklu der Ümranlu, adında bir Köyün de aynı tarihlerde varlığını sürdürdüğü gerçeği karşımıza çıkmaktadır.
/4/resim_030
Öte yandan Osmanlı Devletini kuran Kayı Boyu yörüklerinin, Bursa-Söğüt-Domaniç yöresinden daha fazla olarak, Ege'de Aydın bölgesinde bulunduğunu ve yaşadığını öğreniyoruz. O zaman için, genel adıyla Aydın Yörükleri olarak tanınan Türkleri, merkezi Aydın Sancağı olmak üzere, Nazilli-Denizli-Söke-Karacasu-Muğla Bozdoğan taraflarında yaşadıklarını anlıyoruz. 
/4/resim_031
Hatta 16. yüzyılda Anadolu'daki en büyük Kayı halkının, Denizli'nin kuzeyi ile batısında bulunduklarını görüyoruz. Kanuni zamanında, buralarda yaşayan Kayı Türklerinin devlete 42.000 akçe vergi ödediği, verginin ödenmesinde ve alınmasında kadıların bu yörüklere karışmaması için bir buyruk verildiğini de keza tarih kaynaklarından öğreniyoruz.(1)
/4/resim_028
Özellikle 1980 yıllarda, Ortakçı Köyü ile ilgili olarak araştırmalarda herhangi bir tarihi kaynağa dayanmadan “Ortakçı ise Avşar-Bozdoğan-Karahacılı Yörük –soy çizgisinden gelmektedir” bilgisi mevcut ise de, bu bilgi herhangi bir tarihi belge ve bilgiye dayanmamaktadır. Bu yanlışlık, 1701–1708 tarihlerinde Batı Anadolu’ya iskân edilen 
/4/resim_030
Avşarlara bağlı Beğdilli ve Cevanşir boylarının Urla’ya bağlı “Ortakça” köyüne iskânları ile ilgili kayıtların transkripsiyonu yapılırken adı geçen köy adının “Ortakçı” olarak yanlış çevirisinden veya başka bir yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır. Avşar Türkmenleri boylarının iskânı ile ilgili köy adlarının karıştırılmasından kaynaklanmaktadır.(2)
/4/resim_031
Tarihi belgeler Ortakçı halkının Kayı, Karakeçili,İshaklı çizgisinden geldiğini göstermektedir:1520 tarihli (Denizli) tahrir defteri kayıtlarında Karye-i Ortakçı adı ile kayıtlı olup 4 neferân(yetişkin evli erkek) ve 4 haneden olduğu, ayrıca kayıtta Ortakçı köy halkının Cemaat-ı yörükân-ı Kayı listesinde yer aldığı gözükmektedir. (3) Aynı 1530 yılı tahrir defterinde Sultan Selim Han Vakfı sınırları dâhilinde gösterilen Ortakçı’nın yanı sıra 
/4/resim_032
Ortakçı’nın ilk kuruluş alanında da (şimdiki Istaklı’da) resmi kayıtlara “Karye-i İshaklu der Karye-i Ümranlu “ olarak kaydına rastlanmaktadır.(3) Adı geçen kayıtta Ortakçı’nın ilk yerleşim alanı olan İshaklu(günümüzde -Ortakçı ve Buharkent halkının dilinde “Istaklı” olarak telaffuz edilen- ilk yerleşim yerinde 94 hane,2 mücerred(yalnız yaşayan)1 imam kaydı görülmektedir. 
/4/resim_034
 “1530 yılında Aydın Sancağı tahrir defterlerinde Kestel(Nazilli)( Vakf-ı imaret_i Padişah Cennet Mekan Merhum Mağfurun Sultan selim Han Aleyhü’r-rahim Ve’l Gufran )başlığı altında Kaza-ı Kestel evkafı(vakıfları )bağlı bir köy olarak kayda geçmiştir. Başbakanlık Osmanlı arşivindeki bu evraka göre Ortakçı Köyü,(Karye-i Feslek,nam-ı diğer Ortakçı) olarak tanımlanmıştır.”
/4/resim_037
 Buradan çıkarabileceğimiz sonuç şudur:1500-1520 yılları arasında şimdiki Ortakçı alanına dört Kayı ailesi yerleşip Denizli (Lazıkkiye) ye bağlanarak resmi belgelere girmişken ilk yerleşim yeri olan İshaklu Köyü varlığını sürdürmekte idi. 1520 yılında Ortakçı'da Aile reisi, hane sayısına bakıldığında ise 20-30 nüfusa sahip olmalı1530 yılında İshaklu'da ve Ortakçı da Feslek ile 
/4/resim_040
beraber yaklaşık 1000 nüfus varlığından söz edilebilir. .Bu bilgi de bize Ortakçı’ya (şimdiki köy yerleşim alanına )bu yıllarda yerleşimin başladığına işaret eder..Aynı tahrir kaydına göre Ortakçı’da bekar erkek,yeni evlenmiş,vergiden muaf erkeklerden bahsedilmemektedir.Din görevlisi de bulunmamaktadır.Tahrir defteri kaydına göre Ortakçı köyü, önce dört Kayı yörüğü tarafından 1400 lü yılların son yıllarında veya 1500 lerin hemen başında kurulmuş olmalı,
/4/resim_048
 1530 yılı tahrir defterinde aldığı göçlerle Ortakçı,52 hane,13 mücerred(yalnız yaşayan),1 imam,2 zaviyedâr(tekke mensubu) olmak üzere 275–350 kadar bir nüfusa sahip olsa gerektir. 1520-1530 yılları arasında hızla göç aldığı kesin olan Ortakçı’nın 1530 dan hemen önce , Denizli( Lâzıkıyye’)den idari bakımdan ayrılıp Kestel’e(Mastavra) ya bağlandığı ortaya çıkıyor
/4/resim_050
. (3) 1530 yılında Ortakçı göç alarak Feslek ile beraber bir idari birim haline getirilirken aynı anda İshaklu (Istaklı) Köyü de varlığını devam ettirmekte olan. İshaklu’nun nüfusu ise 370–600 arasında olmalı. Daha sonraki yıllarda İshaklu’nun kayıtlardan düşüldüğünü görmekteyiz. Bunun da nedeni 23 Şubat 1652 yılında bugünkü Kuyucak-Nazilli ilçe sınırı üzerinde merkezi Kayran ve 
/4/resim_051
Yaylalı köyleri arasında bulunan 9 şiddetindeki depremde İshaklu’nun yıkılmış olmasıdır. Deprem sonrasında İshaklu halkı Ortakçı’ya yerleşmiş olmalı.Adı geçen resmi Osmanlı Kayıtları Ortakçı Köyü nün kökünün Karahacılı değil Kayı olduğunu ispatlamaktadır. (1) İleriki dönemlerde Karahacılı göçü hakkında herhangi bir yazılı belgeye tarafımızdan rastlanmamıştır O yıllarda 
/4/resim_052
bölgenin Sultan Selim Han vakfiyesi alanında bulunduğu anlaşılmaktadır.(3) Aynı yıl Kestel Kazası’nın 2626 hane,626 yalnız yaşayan Müslüman,745 muaf, toplam 3997 haneden oluştuğu ve bölgede hiçbir Hıristiyan nüfus bulunmadığı görülmekte. Bölgenin başlıca köyleri olarak, Kuyucak(Kuyucak Köyü, Keskinlü tabi-i Kuyucak, Damlacık der zemin-i Kuyacak)Serimlü,Söğüt tabi-i Serimlü,Tavşan, ve İshaklu vakıf arazisi listesinde yer almakta.
/4/resim_054
Vakıf arazileri dışında bugün varlığını sürdüren padişah hası,tımar,sipahiyan zeamet olarak da Girenüz(Pamukören),Demirci,Semaili,Arslanlı,Bereketli,Ören,Yöre,Dereköy,Çobanisa,Bilara(Kurtuluş)Hamzalı,Kozdere,Dallıca,Bayındır,Sevindik,Kızıldere(Nazilli)Kurulmuş bulunan köyler bulunmaktaydı. Köyün adının ise meslek kökenli olarak(o dönemin özelliklerinden)verildiği kesindir.
/4/resim_065
(3) * * *1850’de vilayet merkeziİizmir’e alınmış, Aydın yine vilayet olmuş ve Buharkent'in , Nazilli'ye bağlılığı devam etmiştir. 15 Eylül 1901 de Ortakçı'da meydana gelen büyük bir depremden sonra sadrazam, İzmir Valisi Kamil Paşa’nın direktifleriyle planlı olarak Burhaniye (Buharkent) Kasabası kurdurulmuştur.Devrin padişahı 
/4/resim_069
2. Abdülhamit’in direktifleriyle,İskarpi adında bir İtalyan harita mühendisi etütleri sonucu şimdiki alanı yerleşim yeri olarak seçmiştir. Burhaniye'nin adı o sırada padişah olan 2. Abdülhamit’in 18. oğlu olan Burhanettin’e ithafen Burhaniye olmuştur. 1908 yılında 2.meşrutiyetin ilanından sonra Burhaniye Belediyesi kuruldu.
/4/resim_070
1915 yılında Buharkent de pek çok gencini Çanakkale'de vatan savunmasında şehit vermiştir.Resmi listelerde yer alan şehitler şunlardır:
/4/resim_070
RESMİYETE DÖKÜLMÜŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZ
1
AHMET
MUSTAFA
KURT OĞULLARI
1305
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
KIZILDERE
27.09.1915
>
2
/4/6y6yhu6yu65u6
ALİ
MOLLA HASAN
KOCABAŞ OĞULLARI
1300
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
SAVCILLI
03.03.1915
>/4/resim_072
3
ALİ
YUSUF
HACI ÖMER OĞULLARI
1298
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
15.09.1915
>
4
HACI MEHMET
HACI İBRAHİM
SARI PEHLİVAN OĞULLARI
1300
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
17.04.1915
>
5
HALİL
İBRAHİM
DELİOĞLUHACIOSMANOĞULLARI
1304
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
19.04.1915
>
6
HALİL İBRAHİM
HACI OSMAN
VELİ OĞULLARI
/4/resim_073
1304
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
19.04.1915
>
7
HASAN
ALİ
SARI OĞULLARI
1306
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
24.03.1915
>
8
HASAN
HÜSEYİN
/4/resim_052
1298
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
23.04.1915
>
9
HASAN
MEHMET
TEKKELİ OĞULLARI
1293
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
30.09.1915
>
10
HASAN
NİZAM MEHMET
TENGEL NİZAM OĞULLARI
1305
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
05.03.1915
>/4/resim_054
11
HÜSEYİN
ALİ
İNCEOĞLAN OĞLU
1298
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
14.09.1915
>
12
HÜSEYİN
ALİ
SARI OĞULLARI
1306
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
24.03.1915
>
13
HÜSEYİN
HÜSEYİN
MEHMET OĞULLARI
1302
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
21.04.1915
>/4/resim_075
14
HÜSEYİN
MEHMET


1296
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
09.1915
>
15
HÜSEYİN
MEHMET
UZUN MEHMET OĞULLARI
1296
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
29.09.1915
>
16
HÜSEYİN
MEHMET


1302
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
21.08.1915
>/4/resim_077
17
İSMAİL
MEHMET
SARI OSMAN OĞULLARI
1298
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
18.03.1915
>
18
MEHMET
ABDİ


1304
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
SAVCILLI
28.09.1915
>
19
MEHMET
HİMMET
KOCA HİMMET OĞULLARI
1304
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
18.02.1915
>/4/resim_078
20
MEHMET
HÜSEYİN
İHTİYAR MOLLA
1308
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
22.03.1915
>
21
MEHMET
MUSTAFA
MOLLA OĞULLARI
1296
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
02.1915
>/4/resim_080
22
MOLLA MUSTAFA
OSMAN
MOLLA OSMAN OĞULLARI
1300
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
06.03.1915
>
23
MUSTAFA
HASAN
SARIBAYRAKDAR OĞULLARI
1301
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
SAVCILLI
19.04.1915
>
24
MUSTAFA
HÜSEYİN
BAYRAKTAR OĞULLARI
1301
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
SAVCILLI
19.04.1915
>/4/resim_081
25
MUSTAFA
MEHMET
EMİR OĞULLARI
1297
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
02.1915
>
26
OSMAN
HALİL İBRAHİM
DELİ OĞULLARI
1304
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
19.04.1915
>/4/resim_02032009000356
27
SALİH
OSMAN
HACI BEKİR OĞULLARI
1307
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
ORTAKÇI
22.03.1915
>
28
SÜLEYMAN
SAĞIR AHMET
ÇOBAN OSMAN OĞULLARI
1305
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
FESLEK
29.03.1915
/4/resim_02032009000642
29
YUSUF
SALİH
SALİH OĞLU
1296
AYDIN
BUHARKENT
MERKEZ
SAVCILLI
16.06.1915
>/4/resim_02032009091518
Ayrıntılı olarak haklarında daha resmi bilgilere ulaşılmamış pek çok Çanakkale şehidinin bulunmması gerekir.
1. Dünya Savaşı sonucunda imzalanan Mondros Mütarekesiyle Batı Anadolu'nun Yunanlılara verilmesi sonucu 22 Ağustos 1919’da Burhaniye işgal edildi. Yaklaşık 3 yıl süren acılarla dolu işgalin ardından 03 eylül 1922 saat 08.00 de Çolak İbrahim Bey komutasındaki akıncı müfrezesi, efeler ve yerli halkla birlikte düşmana hücum ederek Burhaniye'yi bir daha eski kötü günlerine dönmemek üzere düşman işgalinden kurtardı. Her yıl 3 Eylül günü ilçede görkemli kurtuluş günü törenleri düzenlenmektedir.
/4/resim_02032009092326
İSTİKLAL SAVAŞI DÖNEMİ :
BUHARKENT İSTİKLAL SAVAŞI
İstiklal Savaşı’nın en canlı yaşandığı yerlerden birisi de kuşkusuz Burhaniye ve Ortakçı’dır.Bunun ise en önemli nedeni Yunan işgalinin başından sonuna kadar Burhaniye’nin halkı ve efeleriyle işgale sürekli direnmesidir. 22 ağustos 1919 da Yunan askerleri tarafından Karataş-Buldan arasına konuşlanan işgal güçleri tarafından yaklaşık 3 yıl işgal altında kaldıktan sonra 3 Eylül 1922 tarihinde büyük taaruz sonunda işgalden kurtarıldı.15 Mayıs 1919 İzmir'in yunan birlikleri tarafından işgali.
/4/resim_02032009104306
27 Mayıs 1919 Yunanlıların Aydın'ı işgali.
4 Haziran 1919 Yunanlıların Nazilli'yi işgal etmesi
9 Haziran 1919 Hacı Şükrü Bey tarafından Aydın cephesinde "Kuvay-i Milliye" teşkil edilmesi.
/4/resim_02032009104518
16 Haziran 1919 Yörük Efe Müfrezesi'nin Malkoç köprüsüne baskını ve Yunan müfrezesinin imha edilişi.
20 Haziran 1919 Milli kuvvetlerin Nazilli'yi geri almaları.
30 Haziran 1919 Milli kuvvetlerin Aydın'ı geri alışı.
4 Temmuz 1919 Yunan kuvvetlerinin ikinci kez Aydın’ı işgal etmesi.
/4/resim_02032009104626
11 Temmuz 1919 Demirci Mehmet Efe'nin Kuvay-ı Milliye saflarına katılması
.6 Ağustos 1919 "Nazilli'de bir Milli Kongre" toplanması
22 Ağustos 1919’da Burhaniye işgal edildi.
4 Eylül 1919 Demirci Mehmet Efe'nin Aydın ve havalisinin Kuvay-ı Milliye kumandanı oluşu.
18/19 Ağustos 1922 Hulusi Alpan komutasındaki asker ve efelerin Burhaniye baskını.
BURHANİYE İLÇE BASKINI
03 eylül 1922 saat 08.00 düşman işgalinden kurtarıldı***İŞGAL YILLARIÜç yönden Anadolu’nun içerilerine doğru girmeye başlamıştı. Birinci Yön; Gediz vadisi idi. Menemen’den başlayarak Manisa, Turgutlu, Salihli ve Alaşehir’i hedef alıyordu. İkinci Yön; Menderes vadisinde Torbalı, Bayındır, Ödemiş yolu olacaktı. Üçüncü Yön; Torbalı’dan daha güneye sarkan birliklerin takip edecekleri yöndü. Burası da Adın ve civarını hedef almaktaydı11. Yunan işgal birliklerinin askeri stratejisi bu yöndeydi. Şaşırtıcı bir hızla bu stratejik mevzileri ele geçirmeye başladılar (12)
/4/resim_09032009142853*
AYDIN'IN İŞGALİ
İzmir-Aydın demiryolu boyunca Yunan birlikleri dikkatli olarak ilerlediler. 26 Mayıs 1919 günü Germencik ve İncirliova ele gecirildi. 27 Mayıs 1919 günü düşman Aydın'a kadar sokulmuş ve Tellidede'de Topyatağı, Aydın, İzmir yolu boyunca kentin merkezine doğru ilerlemişti. Aydın ilinin işgal edildiği haberi çevreye yıldırım hiziyla yayildi. Vatanseverler çaresizlik içinde kıvranırlarken Aydın’ın yiğit efeleri Yörük Ali Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Kara Durmuş Efe, Kozalaklı Mehmet Efe, Mesutlulu Mestan Efe, Dokuzun Hasan Hüseyin Efe ve Sancaktarın Ali Efe’nin kızanlari ile düşmana saldıracakları, Bakırköylü Teğmen Kadri Bey'in 80 kişilik kuvveti ile dağa çıktığı ve direnişe geçtiği duyuldu.
/4/dortyol
Aydın’dan sonra Yunanlılar, ilerlemek ve işgal bölgesini genişletmek istiyorlardı. Amaçlarına erişmek için Nazilli ve Denizli’de, sözde, top ve makineli tüfeklerle donatılmış 12.000 kişilik bir milis kuvvetinin hücumundan Hıristiyan halkı korumak için güçlü bir Yunan müfrezesini yola çıkarmaktaydılar. Gerçek amaçları ise, İtalyanların önünü kesmek ve bu bölgelere kendilerinin sahip olması isteğiydi. Umurlu, Köşk ve Sultanhisar’ın ardından 3 Haziran 1919, Salı günü Nazilli’yi işgal etmelerine karşın26, 19/20 Haziran’da ise Nazilli’yi boşaltarak Aydın’a çekilmekteydiler.(13)
/4/164624145084
BUHARKENT İLK ULUSAL BİRLİK
İLK ULUSAL BİRLİK 30 MAYIS 1919
Çine'nin Yağcılar Köyü'nde bulunan Yörük Ali Efe ve Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Yüzbaşı Ahmet, Teğmen Zekai, Yedek Teğmen Necmi ile işbirliği yaptılar. Birkaç gün içinde örgütlenerek köylerden gönüllü toplamaya başladılar. Çine'den Aksekili Hacı Abdurrahmanoğlu Mehmet, Giritli Memduh Bey, Kütahyali Recep Çavuş, Asaf Gökbel, Ramazan Onbaşı, Kuruköylü Ahmet, Çine Evcilerden İbrahim, Yağcılardan Kör Ahmet, Çolak Koca Ahmet, Kozalaklı Mehmet Efe ve Suriyeli bir er bunlara katıldı. Aydın'daki ilk ulusal güç bu idi. 
/4/DSC02283
Aydın'dan Çine'ye doğru taşınan 175. Piyade Alayı Kumandanı Binbaşı Hacı Şükrü makinali tüfek bölüğü kumandanı Teğmen Şerafettin Beyler'di. Bunlar Çine Yanıkhan'a yerleştiler. Çine'nin güney sırtlarına da Teğmen Mahmut Bey kumandasındaki Dağ Topçu Batarya Taburu yerleşmişti. 30 Mayıs 1919 günü Tümen Kumandanı Miralay Şefik Bey Çine'ye geldiBütün hazırlığını tamamlayan düşman 22 Haziran 1920 günü Milen çizgisini geçerek genel bir saldırıya başladı. Düşman, Nazilli, Kuyucak ve Sarayköy Menderes Köprüsü'ne kadar işgal ederek, Alaşehir üzerinden Afyon'a doğru ilerleyen öbür birlikleri ile Buldan ve Güney çevrelerinde birleşti. Aydın toprakları üzerinden yapılan bu ileri hareket 9 Agustos 1920'de durdu. Bir yıl sonra Temmuz 1921'de düşmanın "Ankara Seferi" adını verdiği taarruzla da Afyon'a dek Ege Bölgesi işgal edildi.
*/4/13523448082
BUHARKENT İNCİRİ
Aydın ili topraklari Ortaklar-Gümüşyeniköy'den itibaren Menderes Nehri'nin kuzeyi boyunca Burhaniye’ye(Şimdiki Buharkent) dek bu işgalin altında idi. Buradaki Aydınlılar göç halinde Denizli, Dinar,Antalya, Konya, Çine, Mugla gibi şehirlere gittiler.
26 Agustos 1922'de baslayan Büyük Taarruz ile düşman büyük bozguna uğradı. Aydın’ı boşaltan düşman kaçarken de birçok yeri yakıp yıktı, yağmaladı.*
/4/tn_DSC02713
* *BUHARKENT(ORTAKÇI )BASKINIBUHARKENT’İN YUNAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU
BUHARKENT İN YUNAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU
Anlatan: Merhum Emekli Albay Hulusi ALPAN(3 Eylül 1983)Türk tarihi için Ağustos ayı birbirinden büyük kahramanlık menkıbeleri ile doludur.26 Ağustos’a kadar geçen dört günün her dakikası, ayrı bir kahramanlık hikayesidir.Ancak ağustos Ayı denince 18-19 Ağustos gecesi şafak sökmeden bir saat önce yapılan Ortakçı(Burhaniye) baskınını unutmamak lazımdır
/4/DSC00068
.Bu baskın Büyük Taarruz’un zafere ilk müjdecisi idi. İstiklal Harbi boyunca zaferden zafere koşmuş olan Kuvve-i Seyyare sonradan 3. Süvari Fırkası adını alarak Sakarya muharebesini müteakip Denizli’ye getirilmiştir. Menderes nehri boyunca mevzilere yerleştirilmiştir.Fırka düşman mevzileri için akıncı müfrezeleri gönderme görevini de üstlenmiştir
/4/fgy45y54y
ÇOLAK İBRAHİM BEY
BUHARKENT'İN KURTULUŞUNU SAĞLAYAN GÜÇLERİN KOMUTANI ÇOLAK İBRAHİM BEY
Çolak İbrahim Bey’in kumanda ettiği birlikler içinde vaktiyle Makedonya Sandanski ile birlikte çetecilik yapmış Bulgar Sadık,Aziz Kaptan,Mernuş Kaptan,Osman Kaptan gibi çetecilikle ün yapmış kıymetli milis kuvvetleri vardı.
/4/termal1
Buharkent'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunda rol alan BULGAR SADIK...
* */4/termal1 *


Ben birliğin istihbarat zabitiydim.Fırka İnegöl’de iken casusluk maksadı ile Bursa’ya gönderilmiş Sakarya Zaferi’nden sonra Denizli’ye kıtama iltihak etmiştim. Fırkaca vazifelendirildiğimiz küçük akıncı müfrezeleri düşman içine dalıyor ,fakat ufak kuvvetler halinde çalıştıkları için netice alamıyorlardı.Bunları birleştirmeyi düşündük.ve fırkada bir içtimaa çağırdık.Dokuzun Mehmet Efe,Kardeşi Hasan Hüseyin Efe,Danişmentli İsmail Efe,Ödemişli Durmuş Efe,Buldanlı Çopur Süleyman Efe,Kara Erkek Efe,Aydınlı Hakkı geldiler.Yörük Ali yoktu.Hepsi bir kuvvet halinde birleşmeyi kabul ettiler.Ancak bunların başına kim getirilecekti?Birbirlerinin kumandasına girmeyi kabul etmiyorlardı. Fırka kumandanımız Çolak İbrahim Bey meselenin hal çaresini buldu:
/4/resim_28082010235454
Beni çağırdı ve efelere hitaben şöyle dedi: “Sizin başınıza Mülazım Hulusi’yi kumandan olarak vereceğim. Talimatı benden alacak ve hepiniz onun emirlerine itaat edeceksiniz. Yarın karşıya geçeceksiniz.” Ben henüz 21 yaşındaydım. Ve bu eski kurtlara kumanda edecektim.Ne yalan söyleyeyim,adam akıllı bocaladım.
/4/6hrth56uy65uy65u56
BUHARKENTi KURTARANLARDAN DANİŞMENTLİ İSMAİL EFE VE KIZANLARI
O gün bütün hazırlıkları tamamladım.Yetmiş kişilik mevcudumuz fırkadan ilave ile 120 yi buldu.Bomba ve cephanemiz ikmal edilmiş yanımıza hayli altın para verilmişti. Gece yarısı düşman içinden geçerek sabaha doğru Aşağı Avra (Aşağı Yakacık) köyüne geldik. Burada mevcudumuza katılan neferlerle 150 ye yükseldik. Aylarca baskınlar verdik, köprüler uçurduk ve aldığımız esirleri Denizli’ye gönderdik. Çolak İbrahim Bey ,16 Ağustos günü Ortakçı’ya baskın vermemiz için bir emir göndermiş.Biz baskına kalkınca ateş yakıp işaret vereceğiz.O da taarruza kalkacak.Bu emir benim elime geçmedi.Kumanda işareti alamayınca taaruzdan vazgeçip ikinci bir emir gönderdi:“
/4/6u856u58u556
16 Ağustos Ortakçı’ya baskın yapmanızı emretmiştim, Eğer korktuğunuz için baskına kalkmadıysanız ,buraya bir daha gelmeyin,cezanız ölümdür.Eğer emri almamışsanız-tahmininim budur-18 -19 Ağustos gecesi Ortakçı’(Burhaniye’yi )basacak buradaki düşman alayını tesbit edecek ve topçunun ateşine mani olacaksınız.Hareketinizi gece saat üçte dağda yakacağınız ateşle bana bildirin”.Emri arkadaşlarıma gösterdim.İnşallah köylerden tedarik ettiğimiz katırlarla saat 2 de Burhaniye üstündeki dağa gelmiştik.Saat tam üçte işaret verdik,cevabı aldık.İşler yolundaydı.Müfrezeyi beş kısıma böldüm.Beraberimdekiler topçu mevzilerini tutacak,diğerleri de evlerde yatan subay ve erleri evlerden çıkarmayacaklardı.Sabaha bir saat kala yürüyüşe geçerek çeşitli istikametlere dağıldık.Yaklaştığım yerde iki top mevzilenmişti.Silahlı bir nöbetçi dolaşıyordu
/4/resim1_014_800x600
.Diğer er uyuyor olmalıydı.Müthiş bir infilaktan sonra her iki taraftan ateş başlamıştı.Baskından haberdar olan fırkamız da topçu ateşine başlamıştı.Mermiler çok yakınımıza düşüyordu.Artık Burhaniye ana-baba günü gibiydi.Düşman alayı neye uğradığını şaşırmıştı.Halk korkuya düşmüştü.Bizden de yaralı ve ölü vardı.Ama düşmanın zayiatı büyüktü.Yataktan kalkıp kaçmak isteyen Yunan subaylarını biçiyorduk.Cepheden çözülüp kaçan Yunan kuvvetleri de üzerimize gelmeye doğru gelmeye başlayınca yanmda Danişmentli İsmail Efe ,Dokuzun Mehmet Efe,birkaç kızan ve Ankaralı Mustafa Çavuş olduğu halde Ilıcalar mevkiine çekilirken burada Ankaralı Mustafa Çavuş’u şehit verdik.Müfrezem tamamen dağılmıştı.Akıbetlerinden haberdar değildim.Bitap bir vaziyette dinlenirken olduğumuz yere siperler içinden 150 kişiye yakın düşman kuvvetinin ilerlediğini gördüm.Vaziyet feci di.yanımdaki kuvvet sadece beş kişi.ne yapacağımı düşünürken birden aklıma geldi: “Durun ,teslim olun1” diye bağırdım. Düşman birden şaşırmış silahlarını atarak ellerini yukarı kaldırmıştı.
/4/buharkent
Gel gelelim bunları teslim alacak kuvvetimiz olmadığı için biz de şaşırmıştık.Beş kişi ile 150 kişiyi nasıl esir alabilirdik?Talih yine imdadımıza yetişti.Uzaktan görülen 27.süvari alayının bir bölüğünü çağırdık.Onların yardımıyla esirleri fırkaya götürdük. Komutan Çolak İbrahim Bey beni görünce heyecanlanmış,boynuma sarılmıştı.Ben de hüngür hüngür ağlıyordum.Bu manzara yanımızdaki esir Yunan subaylarını bile ağlatmıştı.Dağılan müfreze akşama kadar toparlanmıştı..20 arkadaşım toprak uğruna canlarını vermişti.
Daimi senatör Fahri Özdilek vardı.O gün Ortakçı’yı kurtaranların arasındaydı.Mülazimdi.Çok yardımı dokunan Aydın’lı sinemacı Hakkı Bey de o günü yaşayanlardandı.
/17/image2549
Buharkent baskınına katılanlardan daimi senatör,Mülazım emin Fahrettin ÖZDİLEK Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kahramanı Şanlı Türk Ordusu düşmanın harabeye çevirdiği ilimiz topraklarına 3 Eylül 1922 günü girdi.
/17/image17017
3 Eylül’de Burhaniye,4 Eylül’de Kuyucak, 5 *Eylül’de Nazilli, 6 Eylül 1922'de Söke, 7 Eylül 1922'de Aydın şehrini kurtardı.19.08.1922 yılında Yunan Burhaniye bozgunundan sonra Buldan’daki Yunan Alay Komutanı bütün erkekleri Çarşı Camii’ne üç gün hapsetti. 3 Eylü’lü 4 Eylül’e bağlayan gecede Buldan bir ana baba günüydü. On beş yaşından büyük erkekleri Çarşı Camii’ne hapsettiler.
/17/image59633
Nüfusun Kurtuluş Savaşı sırasında azalması nedeniyle 1924 yılında belediye teşkilatı kaldırılarak köye dönüştürüldü. Burhaniye 1942 yılına kadar Nazilli ilçesine bağlı bir köy iken bu tarihten itibaren Sarayköy ilçesine bağlandı. 1953 yılında Kuyucak’ın ilçe olmasıyla Sarayköy’den ayrılarak Kuyacak’a yani Aydın’a bağlandı. 1 Mart 1954 de ikinci kez belediye teşkilatına kavuştu.1955 yılında bucak olduğu zaman ismi Çubukdağ olarak değiştirildi. 1987 yılında ilçe olmasıyla birlikte ismi BUHARKENT oldu.
/17/image59631
İSTİKLAL SAVAŞIN DA BURHANİYE EFELERİ
1-Kara Mehmet Efe
2-Ortakçılı Mehmet Efe
3-Tevfik Efe
4-Çataklı Mehmet Efe
5-Kavas Efe,
6-Gökoğlan efe
7-Terliksiz Mehmet Efe
BUHARKENT İLÇE COĞRAFYA
/17/image17048
1988 yılında ilçe olan Buharkent Aydın ilinin alan ve nüfus yönünden en küçük ilçelerinden biridir. İlin doğusunda yer alan İlçenin doğusu ve güneyi Denizli-Sarayköy, kuzeydoğusu Denizli-Buldan, batısı ve kuzeyi Aydın-Kuyucak ilçeleri ile sınırlanmıştır. Yüzölçümü 102 km2'dir. İl yüzölçümünün %2'( yüzde ikisi ) si kadar yer kaplamaktadır.
İlçenin güney sınırını Büyük Menderes nehri oluşturur. Nehir yaklaşık 16 km . kadar ilçe sınırları içinde akar. ( Nehrin uzunluğu 450 km .dir. ) Nehrin doğuda Jeotermal sıcak suyunu, yaz aylarında kuruyan Millik dere suyunu, Burhaniye çayını ve Feslek çayı sularını toplar.
/17/image2555
İlçenin kuzeyinde aydın dağları yer almaktadır. En yüksek noktalar; 894 m . Muratdağı_Kızıltepe ile 1138 m . Yükseklikteki Yarpuzlu tepesidir. Bu dağlar üzerinde Ericek ve Gündoğan köyleri yer alırlar. Diğer yerleşim yerleri ova kenarında kurulmuşlardır.
Şehrin en aşağı kesimi 170 m . İle İstasyon civarı olup en yüksek kesimleri ise 350 m . Civarındaki Kayaburnu mahallesidir. Şehrin merkezi ortalama 200- 330 m . Arasında kuzeyden güneye doğru eğimli bir alan üzerinde oturmaktadır.
İlçe Aydın ve Menteşe dağlarının birbirine çok yaklaştığı bir kıstas üzerinde bulunmaktadır. Aydın- Denizli illeri arasındaki kara ve demiryolları İlçemiz içinden geçmekte olup, İlçe merkezi Denizli'ye 42, Sarayköy'e 20, Nazilli'ye 40, Kuyucak'a 27, Aydın'a 85 km ., İzmir'e ise 210 km . uzaklıktadır.
İlçede egemen iklim olarak Akdeniz iklimi görülür. Zaman zaman yüksek kesimlerde ve doğu kesimlerde karasal iklim görülmektedir. Akdeniz ikliminin sokulabildiği son nokta üzerinde bulunan şehir merkezi turunçgil üretiminde son sınırı üzerinde bulunmaktadır.
BUHARKENT İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Akdeniz iklimi özelliğinde olan ilçemizin kullanılabilir tarım arazilerinin değerlendirilmesinde en büyük payı incir almaktadır. Daha sonra pamuk ekimi ve sebzecilik gelmektedir. Zeytin ise önemli bir diğer faaliyet alanı olmaktadır.
Ayrıca İlçemizde turfanda sebzecilik son yıllarda yapılan plastik seralarla gelişme eğilimindedir
İlçemizde tarım arazilerinin ve orman alanlarının geniş olması nedeniyle fazla sayıda küçükbaş hayvan bulunmaktadır.


Nazilli İlçesinde bulunan Süt mamulleri Kooperatifi başta olmak üzere,ilçemiz SAV-KOP ve diğer mandıralar vasıtasıyla süte alıcı bulunmaktadır.
BUHARKENT TURİZİM
BUHARKENT İLÇE TURİZİM
Genel anlamda ilçemizin sahip olduğu turistik bir değer yoktur. Ancak İlçenin Pamukkale, İzmir gibi turistik yörelere ulaşan yol güzergâhı üzerinde olması turizminden çok az da olsa pay almasına yardımcı olmaktadır.
İlçemizin sınırları içerisinde bulunan Kızıldere hamamları daha kaliteli bir hizmet ve altyapıyla sağlık turizmine daha büyük bir katkı sağlayabilir.
Sarayköy' e bağlı Tekkeköy, İnsuyu ve Umut Termal Kaplıcalarına ulaşım ilçemizden yapıldığından ilçeye canlılık kazandırmaktadırlar.
Şu anda Ortakçı köyüne içme suyu sağlayan kaplıca yeni içme suyu kaynaklarının köye ulaştırılmasıyla eski günlerinde olduğu gibi sağlık turizmine kazandırılabilir.
2008 yılında İlçemiz Termal Turizm alanı ilan edilmiş olup, turizm yatırımcılarının teveccühünü beklemektedir..