KÖŞK

KÖŞK İLÇE TANITIM
köşk
aydın köşk
köşk aydın
İnsan sağlığı için birçok açıdan büyük önem taşıyan ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan zeytin ve zeytinyağı, ilçe içinde oldukça değerlidir. İlçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan zeytinden 2005 yılı verilerine göre ortalama 41.616 ton ham ürün hasat edilmekte, bunun % 70 i yağ, %30 u salamura olarak değerlendirilmektedir. Zeytin sıkma işleri, önceleri insan gücüyle yapılmakta iken; sonraları iş hayvanlarının gücünden yararlanılarak yapılmasına başlanılmıştır.

 Teknolojinin gelişmesiyle birlikte de motor gücünden faydalanılarak yapılmaya başlanmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte de motor gücünden faydalanılarak presli yağhanelerde çiftçilere hizmet verilmiştir. Bu gün ise tamamıyla teknoloji ile donanımlı elektrik gücüyle tam otomatik ortamda kontinü sistem zeytinyağı fabrikalarıyla hizmet verilmektedir. 

Kontinü sistem zeytinyağı fabrikalarının sayısında artış görülmektedir. Daha önce 7 adet eski sistem presli yağ sıkma yağhaneleri mevcutken günümüzde 9 adet kontinü sistem, 3 adet presli eski sistemle yağ sıkma işlemleri devam etmektedir.
484 yılında Heredot tarafından yazılan kaynak, Anadolu’daki incir kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu bildirmektedir. İncir yapraklarının "onur verici bir hediye" olarak kabul edilerek olimpiyatlarda kazanan atletlerin başlarına incir yaprağından örülmüş taç giydirilmesi, yemeleri için incir meyvesinin verilmesi, incir ağacının aşırı doğurganlık anlamına gelmesi bunun bir örneğidir. Bu değerli kültür meyvesi, insan sağlığına yararları açısından da oldukça önemlidir. 

Sütte bulunan kalsiyum, oranla, daha fazla kalsiyum içermesi nedeniyle kemik hastalıklarında gelişim bozukluklarına önerilmekte, pektik maddelerinin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksin maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalarında kan şekerinin hızla yükselmesinin önlenmesi gibi yararlar sağlamakta, mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ve kansızlığa iyi gelmektedir.
Bu mucizevî meyve, ilçe ekonomisine katkısı ve yetişme alanının genişliği açısından ikinci sırada bulunmaktadır. İncir ağaçları, yaklaşık olarak 2500 hektarlık alanı kapsamaktadır. Bu sahadan yılda 8500 ton kuru incir meyvesi elde edilmektedir. Ayrıca diğer komşu ilçelerden de yaklaşık olarak 7000 ton civarında kuru incir ilçede işlenmektedir. İncir işlemesi yapan onlarca küçük işletmenin yanı sıra 2 adet büyük şirketin mal alımı sonunda işlenen incir ürünü yurt dışında pazar bulmaktadır. 

Bu büyük işletmeler yılın muhtelif aylarında faaliyet göstermekte olup incir işleme sezonunda yaklaşık olarak 3000 kişiye istihdam kaynağı oluşturmaktadır. İki işletmede yaklaşık olarak 13.000 - 14.000 ton kuru incir ihracatı yapılmaktadır.
Bu yararlı meyve; potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri.

 Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor. Kasları güçlendiriyor. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor; çünkü 100 gramında 500 mg potasyum bulunuyor. Çocuk genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı. Hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor.
İlçe, elektrik enerjisi üretimi ve tarım alanlarında kullanılabilecek önemli jeotermal enerji kaynaklarına sahiptir. Bu bağlamda, Aydın-Salavatlı Jeotermal Sahası 8,5 MWe Jeotermal Santrali Projesi hazırlanmıştır. Bu proje kapmasında, Aydın ili, Sultanhisar ve Köşk İlçeleri hudutları içerisinde yatırım yapılmaktadır. Aydın, Sultanhisar – Salavatlı Jeotermal sahasında mevcut AS-1 ve AS-2 jeotermal kuyularının üretimi kullanılarak 8,5 MWe kurulu gücünde jeotermal elektrik enerjisi üretim santralı yatırımı tamamlanmıştır. Yıllık net 56.000.000 kWh elektrik enerjisi üretimi amaçlanmıştır. Projenin hedefini, şirketler grubu bünyesindeki mevcut ortaklığa ait tesislerin elektrik ihtiyacının tümünün ve serbestleşen enerji piyasasındaki serbest tüketici niteliğindeki şirketlerin elektrik ihtiyacının belli bir kısmının karşılanması oluşturmaktadır. İlk aşamada yatırımı tamamlanan pilot tesis mevcut AS-1 ve As-2 No’ lu iki üretim kuyusunun üretimini kullanacaktır. Projede geri basım amaçlı iki adet ASR-1 ve ASR-2 re-enjeksiyon kuyusu açılmıştır. Projede %100 re-enjeksiyon sağlanmaktadır.
Düğünler genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, diğer bir deyişle, incir ve zeytin hasadından sonra olmakla beraber yıl boyunca da çok soğuk kış günleri ile sıcak yaz günleri haricinde cumartesi ya da pazar günleri olur. Düğünden birkaç gün önce kız tarafı oğlan tarafına ev yerleştirmeye gider. Ev yerleştirme esnasında kızın yakınları damadı yakından görmek için çeyiz sermek üzere çivi çaktırırlar. Bu an damadın en heyecanlı olduğu anlardan biridir. Bu arada kız evinde gelinlik kızın el emeği, göz nuru ve gelin olma hayalleri ile hazırlamış olduğu çeyizler serilir. Çeyiz odası, gelinin arkadaşlarının ve misafirlerin en çok merak ettikleri mekânlardan biridir; çünkü genç kızlar, en güzel çeyizin kendi çeyizleri olmasını istediği için çeyizlerini büyük bir gizlilikle hazırlar.
Düğünler genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, diğer bir deyişle, incir ve zeytin hasadından sonra olmakla beraber yıl boyunca da çok soğuk kış günleri ile sıcak yaz günleri haricinde cumartesi ya da pazar günleri olur. Düğünden birkaç gün önce kız tarafı oğlan tarafına ev yerleştirmeye gider. Ev yerleştirme esnasında kızın yakınları damadı yakından görmek için çeyiz sermek üzere çivi çaktırırlar. Bu an damadın en heyecanlı olduğu anlardan biridir. Bu arada kız evinde gelinlik kızın el emeği, göz nuru ve gelin olma hayalleri ile hazırlamış olduğu çeyizler serilir. Çeyiz odası, gelinin arkadaşlarının ve misafirlerin en çok merak ettikleri mekânlardan biridir; çünkü genç kızlar, en güzel çeyizin kendi çeyizleri olmasını istediği için çeyizlerini büyük bir gizlilikle hazırlar.
Pazar günü öğle vakti mevlit okutulur. Mevlit bittikten sonra oğlan tarafı, gelini almaya gider. Bu sırada gelin hazırlanır ve kendi ailesiyle vedalaşır. Vedalaşmadan sonra gelin, babasının ve varsa erkek kardeşinin eşliğinde gelin arabasına kadar getirilir ve arabaya bindirilmek üzere damadın babasına teslim edilir. Burada kızın babası ile damadın babası arasında çok anlam ifade eden bir bakışma yaşanır. Konvoy damadın evine ulaştığında gelin arabasını kullanan kişi gelinin kapısını kilitler ve bahşiş almadan açmaz. Bahşiş verildikten sonra damat, anne, baba ve yakın akrabaların elini öper ve önceden hazırladığı hediyeleri davetlilerin üzerine saçar. Gelini yakınlarına teslim ettikten sonra arkadaşlarıyla birlikte çay içmeye gider. Gelin bu arada kaynananın evinde dinlenir. Akşam yemeğinden sonra gelin kendi evine geçer. Daha sonra damat eve gelir. Düğünün ertesi günü gelin ile damat, anne ve babalarının elini öper ve birbirlerinin akrabalarıyla tanışır.
Güreşecek develer ayak, orta, başaltı ve baş kategorilerinde düzenlenir. Her deve, kendi sınıfındaki tülü ile güreşir. Sağdan güreşenlere "sağcı", soldan güreşenlere "solcu", ayak oyunları yaparak rakiplerinin ayağına çelme atarak oturan develere "çengelci", rakiplerinin başını göğsünün altına alıp oturan deveye "bağcı", rakibini yenmek ve kaçırmak için yan yana gelip ittiren ve başı ile ayaklarını yoklayan develere "tekçi" denmektedir. Güreş esnasında rakibini yıkan, kaçırtan, bağırtan deve galip ilan edilir. Berabere kalan develere "muşaf kaldılar" denilir. Galip gelen develer dört ayağını bir araya getirerek böbürlenme şeklinde sevincini belirtirken mağlup develerde suskunluk ve mahcubiyet görülür. Galip develer paralar, halılar ile ödüllendirilir. Sarı Zeybek, Kara Cennet, Yarım Dünya ve Yörük ün Kara Daylak yöredeki ünlü develerden bazılarıdır.