Bereket dağıtan toprakların diyarı”
KÖŞK RESİMLERİ
KÖŞK FOTOĞRAFLARI
KÖŞK TANITIMI
KÖŞK
KÖŞK GÖRSELLER
AYDIN KÖŞK
KÖŞK RESİMLERİ
KÖŞK FOTOĞRAFLARI
KÖŞK TANITIMI
KÖŞK
KÖŞK GÖRSELLER
AYDIN KÖŞK
İnsanoğlu zaman zaman şehir hayatının o büyülü görkeminden ve iş hayatının o yoğun temposundan kurtulmak ister. Bu gibi zamanlarda masmavi gökyüzüne dağılmış pamuk görünümlü bulutlara dalıp gitmek, huzurla dolu o tertemiz havayı solumak, doğanın insanoğluna sunduğu,
ancak insanoğlunun günlük iş stresinden etrafında varolduğun bile farkına olmadığı yeşili doyasıya seyretmek ya da elinde ne varsa misafiriyle paylaşmaktan çekinmeyen, cömert, misafirperver ve dost köy insanıyla tanışmak, şehir hayatından kısa süreliğine kurtulmak isteyen kişiye bambaşka güzellikler yaşatır.
ancak insanoğlunun günlük iş stresinden etrafında varolduğun bile farkına olmadığı yeşili doyasıya seyretmek ya da elinde ne varsa misafiriyle paylaşmaktan çekinmeyen, cömert, misafirperver ve dost köy insanıyla tanışmak, şehir hayatından kısa süreliğine kurtulmak isteyen kişiye bambaşka güzellikler yaşatır.
Köşk ilçesinde ve çevresinde Akdeniz iklimi görülür. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Dağların doğu-batı doğrultusunda uzanması deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulmasına imkân verir. Köşk te kış mevsiminde ortalama sıcaklık 9,2 °C, yaz mevsiminde ortalama sıcaklık 26,9 °C,
ilkbaharda 20,6 °C ve sonbaharda 12,9"C dir. Yüksek kesimlerde nadiren kış soğuklarına bağlı olarak kar yağışları görülmektedir. Kuzeydoğu (Poyraz) ve güneybatı (Lodos) yönlü rüzgârlar bölgeye hâkimdir. İlçedeki en sıcak ay Temmuz, en soğuk ay ise Ocak ayıdır. İlçeye yıllık 400 mm ile 700 mm arasında yağış düştüğü görülmektedir.
ilkbaharda 20,6 °C ve sonbaharda 12,9"C dir. Yüksek kesimlerde nadiren kış soğuklarına bağlı olarak kar yağışları görülmektedir. Kuzeydoğu (Poyraz) ve güneybatı (Lodos) yönlü rüzgârlar bölgeye hâkimdir. İlçedeki en sıcak ay Temmuz, en soğuk ay ise Ocak ayıdır. İlçeye yıllık 400 mm ile 700 mm arasında yağış düştüğü görülmektedir.
İklime bağlı olarak, ilçede hâkim olan bitki örtüsü, Akdeniz ikliminin tipik bitki örtüsü olan makidir. Bu bitki örtüsü 500–600 metreye kadar yaygın olarak görülür. 800 metreye kadar kızılçam, 900 metreye kadar fıstık çamı, 450 metreye kadar pırnal meşesi ve 700 metreye kadar zeytin delicesi görülür. Kekik, sarmaşık ve kendirgen gibi otsu bitkiler ilçede oldukça yaygındır. Kara ve demir yolu ile Köşke girenler tüm ova ve yamaçları kaplayan bitki örtüsü ile karşılaşırlar. Ova tabanında turunçgiller, dağlık kesimlerde zeytin, incir, ceviz, ve kestane ağaçları görülür.
İnsan sağlığı için birçok açıdan büyük önem taşıyan ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan zeytin ve zeytinyağı, ilçe içinde oldukça değerlidir. İlçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan zeytinden 2005 yılı verilerine göre ortalama 41.616 ton ham ürün hasat edilmekte, bunun % 70 i yağ, %30 u salamura olarak değerlendirilmektedir. Zeytin sıkma işleri, önceleri insan gücüyle yapılmakta iken; sonraları iş hayvanlarının gücünden yararlanılarak yapılmasına başlanılmıştır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte de motor gücünden faydalanılarak yapılmaya başlanmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte de motor gücünden faydalanılarak presli yağhanelerde çiftçilere hizmet verilmiştir. Bu gün ise tamamıyla teknoloji ile donanımlı elektrik gücüyle tam otomatik ortamda kontinü sistem zeytinyağı fabrikalarıyla hizmet verilmektedir.
Kontinü sistem zeytinyağı fabrikalarının sayısında artış görülmektedir. Daha önce 7 adet eski sistem presli yağ sıkma yağhaneleri mevcutken günümüzde 9 adet kontinü sistem, 3 adet presli eski sistemle yağ sıkma işlemleri devam etmektedir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte de motor gücünden faydalanılarak yapılmaya başlanmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte de motor gücünden faydalanılarak presli yağhanelerde çiftçilere hizmet verilmiştir. Bu gün ise tamamıyla teknoloji ile donanımlı elektrik gücüyle tam otomatik ortamda kontinü sistem zeytinyağı fabrikalarıyla hizmet verilmektedir.
Kontinü sistem zeytinyağı fabrikalarının sayısında artış görülmektedir. Daha önce 7 adet eski sistem presli yağ sıkma yağhaneleri mevcutken günümüzde 9 adet kontinü sistem, 3 adet presli eski sistemle yağ sıkma işlemleri devam etmektedir.
484 yılında Heredot tarafından yazılan kaynak, Anadolu’daki incir kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu bildirmektedir. İncir yapraklarının "onur verici bir hediye" olarak kabul edilerek olimpiyatlarda kazanan atletlerin başlarına incir yaprağından örülmüş taç giydirilmesi, yemeleri için incir meyvesinin verilmesi, incir ağacının aşırı doğurganlık anlamına gelmesi bunun bir örneğidir. Bu değerli kültür meyvesi, insan sağlığına yararları açısından da oldukça önemlidir.
Sütte bulunan kalsiyum, oranla, daha fazla kalsiyum içermesi nedeniyle kemik hastalıklarında gelişim bozukluklarına önerilmekte, pektik maddelerinin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksin maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalarında kan şekerinin hızla yükselmesinin önlenmesi gibi yararlar sağlamakta, mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ve kansızlığa iyi gelmektedir.
Sütte bulunan kalsiyum, oranla, daha fazla kalsiyum içermesi nedeniyle kemik hastalıklarında gelişim bozukluklarına önerilmekte, pektik maddelerinin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksin maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalarında kan şekerinin hızla yükselmesinin önlenmesi gibi yararlar sağlamakta, mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ve kansızlığa iyi gelmektedir.
Bu mucizevî meyve, ilçe ekonomisine katkısı ve yetişme alanının genişliği açısından ikinci sırada bulunmaktadır. İncir ağaçları, yaklaşık olarak 2500 hektarlık alanı kapsamaktadır. Bu sahadan yılda 8500 ton kuru incir meyvesi elde edilmektedir. Ayrıca diğer komşu ilçelerden de yaklaşık olarak 7000 ton civarında kuru incir ilçede işlenmektedir. İncir işlemesi yapan onlarca küçük işletmenin yanı sıra 2 adet büyük şirketin mal alımı sonunda işlenen incir ürünü yurt dışında pazar bulmaktadır.
Bu büyük işletmeler yılın muhtelif aylarında faaliyet göstermekte olup incir işleme sezonunda yaklaşık olarak 3000 kişiye istihdam kaynağı oluşturmaktadır. İki işletmede yaklaşık olarak 13.000 - 14.000 ton kuru incir ihracatı yapılmaktadır.
Bu büyük işletmeler yılın muhtelif aylarında faaliyet göstermekte olup incir işleme sezonunda yaklaşık olarak 3000 kişiye istihdam kaynağı oluşturmaktadır. İki işletmede yaklaşık olarak 13.000 - 14.000 ton kuru incir ihracatı yapılmaktadır.
Bu yararlı meyve; potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri.
Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor. Kasları güçlendiriyor. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor; çünkü 100 gramında 500 mg potasyum bulunuyor. Çocuk genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı. Hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor.
Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor. Kasları güçlendiriyor. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor; çünkü 100 gramında 500 mg potasyum bulunuyor. Çocuk genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı. Hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor.