KOÇARLI

KOÇARLI İLÇE TANITIM
koçarlı
aydın koçarlı
koçarlı aydın
İlçemizin yöresel yemeklerinden birisi de saç böreğidir. Böreğin yağılışı ile ilgili şu bilgiler verilebilir: Tuz, un, zeytinyağı ve su içerikli karışım yoğrularak hamur haline getirilir. Kulak memesi sertliğine ulaşan hamur oklava yardımıyla açılarak yufka haline dönüştürülür. Daha sonra küçük dikdörtgenler şeklinde kesilen yufkaların ortalarına daha önceden doğranmış olan ıspanak ve pırasa yapraklarının tuz ve kırmız toz biberde eklenerek meydana getirilen harç yufkaların üzerine serilir. Bu serme işleminden sonra yufka, kare şeklinde katlanır. Artık pişirilmeye hazır hale gelmiştir. Hazırlanan yufka, hafif bir ateşle kızdırılmış olan saç üzerine bırakılır. Ters düz edilerek pişirilir. Pişen böreğin üzerine çok az miktarda zeytinyağı sürülür. Yanında yoğurt veya ayranla servis yapılır.
İlçe merkezinde, bir çok programlı lise, bir mesleki eğitim merkezi, bir halk eğitim merkezi ile Atatürk İlköğretim Okulu, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve 80.Yıl Cumhuriyet Anaokulu bulunmaktadır. 2003 yılına kadar eğitim öğretim çalışmalarını sürdüren Menderes İlköğretim Okulu, Bakanlık kararıyla kapatılarak çok programlı lise binasına dönüştürülmüştür. Çok programlı lisenin geçmiş yıllarda faaliyetini sürdürdüğü binada ise Adnan Menderes Üniversitesi’nin bir yüksekokulu öğretime başlayacaktır. Eski lise binasının yanında inşa edilen yükseköğrenim öğrenci yurdu, bu kararın alınmasında etkili olmuştur. Ayrıca açılacak yüksekokulun Koçarlı’da sosyal, kültürel ve ekonomik canlanmaya yardımcı olması beklenmektedir.
İkinci kat iki oda ve teras kısmından ibarettir. Duvarları mazgal açıklıklarla hareketlendirilen bu katın güney yönündeki kısmı alçı ocağı ile bir kış odası şeklinde düzenlenmiştir. Batı yönündeki mekân ise yaz odası olarak d üşünülmüştür. Kulenin üçüncü katında, güneyde bir adet oda yer alır. Söz konusu katın batısındaki bölümünün üzeri ise sonradan kapatılarak savunmaya yönelik bir mekân elde edilmiştir. Üçüncü katın güneydoğu yönündeki merdivenle savunma kuleleri bulunan gözetleme terasına ulaşılmaktadır. Kaynaklarda Cihanoğullarına ait kulenin konağının 1948 yılındaki bir yangınla yok olduğu, kulenin eklemelerinin XIX. Yüzyıl başlarında gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Mimari özellikleri itibariyle yapı XVIII. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.