BOZDOĞAN

AYDIN İLİ BOZDOĞAN İLÇESİ
BOZDOĞAN İLÇE TANITIM
bozdoğan
aydın bozdoğan
bozdoğan aydın 
bozdoğan resimler
bozdoğan fotoğraflar
bozdoğan manzaralar
bozdoğan görüntüler
bozdoğan haber
bozdoğan harita
bozdoğan video
bozdoğan spor
bozdoğan ulaşım
bozdoğan iklim
bozdoğan turizm
bozdoğan yurt
bozdoğan otel
bozdoğan pansiyon
bozdoğan konaklama
bozdoğan konut
bozdoğan emlak
bozdoğan daire
bozdoğan arsa
bozdoğan toki
bozdoğan lojman
bozdoğan  kiralık
bozdoğan satılık
bozdoğan sağlık
bozdoğan hastahanesi
bozdoğan devlet hastahanesi
bozdoğan kaymakamlık
bozdoğan belediye
bozdoğan nüfus
bozdoğan emniyet
bozdoğan meb
bozdoğan eğitim
bozdoğan okul
bozdoğan kurs
bozdoğan lisesi
bozdoğan ekonomi
bozdoğan sanayi
bozdoğan ticaret
bozdoğan tarım
bozdoğan hayvancılık
bozdoğan patates
bozdoğan çam fıstık
bozdoğan susam
bozdoğan incir
bozdoğan dağları
bozdoğan akarsuları
bozdoğan ovaları
bozdoğan doğa
bozdoğan gezi
bozdoğan tatil
bozdoğan dernek
bozdoğan yemekleri
bozdoğan kültür
bozdoğan sanat
bozdoğan tarihi eserleri
bozdoğan
BOZDAĞAN İLÇE TARİHİ
*Aydın'ın 68 km. güneydoğusunda yer alan Bozdoğan, Büyük Menderes nehrinin güneyden aldığı akçay isimli büyük bir kolun geçtiği; güney-

kuzey istikametinde uzanan geniş ve düz ova halindeki kısmı üzerinde ve 1792 rakımlı Madranbaba dağının eteklerinde kurulmuştur.

ARMUTALANI
Boz ve Doğan kelimelerinden meydana gelen Bozdoğan, değişik anlamlara sahiptir. Bunlardan biri ilkel bir silah adıdır. Ateşli silahların bulunmasından önce kullanılan bir silahtır. Atlı askerlerin "Bozdoğanları" biraz daha ağır olur ve eğrin sol yanına asılırdı. Yaya askerlerin daha hafifini taşıdığı bu silahın sapı ağaçtan, başı bakırdan, pirinçten ya da demirden olan bu silahların sonradan tamamı demirden yapılanları da olmuştur. (1) Bir diğere anlamı da Türkiye nin değişik yerlerinde ağaç- çomağa verilen addır.(2)

*******İlçe sınırları içerisinde yapılan kazılarda, yazılı tarih öncesine ait bir çok eser ortaya çıkarılmıştır. Kavaklı köyü yakınlarında Arya devletinin (Bargasa) şehri, Yazıkent kasabası ve Koyuncular köyü yakınında (neopolis)şehri bulunduğu anlaşılmıştır. Yapılan kazılarla Roma, Bizans ve Yunan kültür izlerini taşıyan bölge, Kıptiler ve Rum ların yaşamış(2), Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle Türk boylarının egemenliği altına girmiştir.

*******Madran Dağının eteklerine kurulmuş bulunan Bozdoğan adını, Bozdoğanlılar arasındaki yaygın söylencelere göre Boz ve Doğan adındaki Selçuklu beylerinden almaktadır(3). Diğer taraftan bu adın Anadolu’nun çeşitli yerlerine yerleşen ve bozdoğan'ada yerleştiği sanılan oğuz boylarından Bozdoğan aşiretinden geldiği söylenmektedir.

ASMA KÖYÜ
*******Yörük elindeki Bozdoğan’lıların oymak ismine kütük Bozdoğanlı denmektedir. Özellikle Adana'nın kadirli ilçesindeki meskun bulunan Bozdoğanlılarla akraba olduğu sanılmaktadır. prof. Faruk Sümer'in oğuzlar kitabında şöyle denilmektedir.

BİRESSE
"17. yüzyılda batı ve güneybatı Anadolu'daki yörük topluluklarının nüfusları artmış ve yaylak sıkıntısı çekmeye başlamışlardır. Bunun sonunda menteşe yörükleri kuzeye doğru ilerleyerek Bursa çevresine uzandıkları gibi iç-il yörükleride komşu bölgelere ve Çukurova'ya göç eden İç-il li teşekküllerin başında Boz-Doğanlar bulunuyordu. Çukurova' ya gelen Boz-Doğanların bir kısmı Adana yöresinde kaldı ki bunlara kütük Bozdoğanlı denilir."(2)

AMASYA
*******Kütahya,Simav, Denizli bölgelerinde 1283 te Yakup Bey tarafından kurulan Germiyanoğulları beyliğinde subaşı olan Aydınoğlu Mehmet Bey , Selçuk ve Birgi'yi fethettikten sonra bağımsızlığını ilan etti.

KAZANDERE
 XIV. yüzyılın başlarında bağımsız olan Aydınoğulları Beyliği bugünkü Sultanhisar'a kadar fetihlerini genişleterek Daha sonra Nazilli, Bozdoğan ve Karacasu'yu da hakimiyetlerine almışlardır.

KIZILTEPE
Selçuklular yerleştikleri yerlere, oğuz boyunun adını veya başlarında bulunan beyin adını verme geleneğinden hareketle ilk olarak Eymir'e yerleşen Aydınoğulları mensubu boylar daha sonra bugünkü Bozdoğan'ı yurt edinmişlerdir.

KEMER BARAJI
*******Bozdoğan halkının anlatımlarına göre Selçuklu Beylerinden Boz Bey, kendine bağlı obalarla birlikte Eymir'den göçederek Madran dağının eteğindeki şimdiki Madran tepesine gelip yerleşmiş. Onunla birlikte Doğan Bey'de kendine bağlı obalarla Madran tepesinin karşısındaki Hıdır Baba tepesine yerleşmiştir. Aşiretler zamanla çoğalarak birleşmiş ve bugünkü Bozdoğanı oluşturmuşlardır.

*******Madran Baba birdiğer adıyla Okçu Musa, Hıdır Baba ve Biresse Baba üç evliya olup, Hıdır Babanın mezarının Hıdırbaba tepesinde, Biresse Baba'nın mezarının Biresse köyünde olduğu halk tarafından ifade edilmektedir.

*******1807 lerde kaza olan bügünkü Amasya köyüne bağlı olan Bozdoğan 1879 da yapılan idari teşkilatlanmayla ilçe olmuştur.

BOZDOĞAN İLÇE SOSYAL YAŞAM
bozdğan sossyal yaşam
FESTİVALLER: Bozdoğan Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından 20-21 Ağustos 2005 tarihlerinde yapılacak olan “I. Madran Şenlikleri “ düzenlenmektedir.Ayrıca her yıl deve güreşi organize edilmektedir.

TİYATRO: Kaymakamlık, belediye ve sivil toplum örgütleri tarafından ünlü tiyatrocu toplulukları ve Talk Show gösteriye davet edilmektedir.Ayrıca okullarımız öğretmen ve öğrencileriyle sık sık amatör tiyatro oyunları sergilemektedir.

KONSERLER: Yıl içinde ünlü sanatçıları içeren gruplar halinde konserler verilmektedir.

SİNEMA: Bozdoğan Belediyesinin Kültür Merkezi’nde belirli aralıklarla gündemdeki filmler halka gösterilmektedir.

BİLİM KÜLTÜR: Aydın ve çevre illerde faaliyet gösteren Üniversite Öğretim üyeleri tarafından önemli konularda konferanslar düzenlenmektedir.

SPOR: İlçemiz Futbol takımı Amatör ligde mücadele etmekte ve sık sık yükselme maçları yapmaktadır. İlçemiz insanları arasında dostluk ve kardeşliği geliştirmek amacıyla Kaymakamlık ve Belediye tarafından futbol turnuvaları düzenlenmektedir.

ÇAY BAHÇELERİ: Bozdoğan Belediyesine ait 100.Yıl Atatürk Parkı ve Yeni mahallede Mardan Aile Çay Bahçesi ,Akçay Aile Çay Bahçesi ve Büyük Park bulunmakta ve halkımıza en iyi şekilde hizmet vermektedir.

LOKANTALAR: İlçemize has odun ateşinde pişirilen kıymalı, peynirli, tahinli ve pastırmalı pide yapılmakta; çevre il ve ilçelerden turlar yapılarak pidelerimizi tatmak için gelmektedirler. Yine ailece oturulabilecek kuyu tandır ve kuzu çevirme lokantaları mevcuttur.

BOZDOĞAN İLÇE TARIM
İlçemizde, ekonomik hayat geniş ölçüde tarıma dayalıdır. İlçe ekonomisinde tarımın yanı sıra tarıma dayalı sanayi ve daha çok tarım ürünlerinin alım satımlarına dayanan bir ticaret kesimi vardır. Bozdoğan tarım açısından Aydın’ın oldukça gelişmiş bir ilçesi durumundadır. Akçay Nehrinin suladığı verimli Bozdoğan Ovası tümüyle tarıma ayrılmıştır.

Akçay ve Büyük Menderes köprülerinin yapımı ile tarım zamana bağlı olarak gelişmiş, ürünler çeşitleşmiş, üretim artmış, ekilebilir ve sulanabilir topraklar çoğalmış ve tarımda modern araç ve gereçlerle üretim yapılması yaygınlaşmıştır.

Bozdoğanda sebze olarak domates, biber patates patlıcan fasulye gibi ürünleri yetişir. İlçede biberin özel bir yeri vardır. Genel olarak kurutmalığa yönelik kırmızı toz biber üretimi yapılmaktadır.

Bozdoğan elverişli iklimi ve verimli toprakları sayesinde meyvesi bol bir ilçedir. Cumhuriyetten sonra meyvecilik önemli bir gelişme göstermiştir. İncir zeytin kestane elma ceviz şeftali turunçgiller ayva ve nar gibi meyveler yetiştirilmekle birlikte son yıllarda yüksek sistem bağcılık hızla gelişme göstermektedir. Kardinal üzümü olarak adlandırılan bu üzüm türü iri taneli dolgun siyah çekirdekli tatlı-sulu bir üzümdür. Bu üzüm türü çok erken yetişir. Üretilen bu üzümün tamamı taze olarak yurt dışına ihraç edilmektedir.

BOZDOĞAN İLÇE KUZU GÖBEĞİ
Bir mantar çeşididir. Türkiye’nin her bölgesinde olmasına rağmen bunun ticaretini başlatan önderlik eden Bozdoğandır. Tabii olarak ormanda yetişir. Genellikle mart, nisan mayıs aylarında bulunur. Elde edilen miktarın %90 ‘ı yurt dışına ihraç edilir. Lüks yiyecek maddesi olarak kullanılır.
BOZDOĞAN İLÇE SUSAM

İlçede yaklaşık 150 dekarlık alanda susam ekimi yapılmaktadır. Pamuk tarımının gelişmesi susam üretimini geriletmiştir. Dekar başına verim 60 k g . dır.
BOZDOĞAN İLÇE YER FISTIĞI
Yaklaşık 2000 dekar alanda ekim yapılmaktadır. Dekar başına verim yaklaşık 300 kg . kadardır. Genellikle kumsal alanlarda yetişitirilmektedir.
BOZDOĞAN İLÇE PATATES

İlçede yaklaşık 9500 dekar alanda patates üretimi yapılmaktadır. Dekar başına verim 2200 kg . olup toplam üretim 21000 tondur.
BOZDOĞAN İLÇE ÇAM FISTIĞI
İlçemizin Altıntaş, Hışımlar ve Güre köylerinde yetişmekte olup bu köyler için ekonomik önem arz etmektedir. Uzun yıllar yaşayabilen (150-200 yıl) kerestesinden çok meyvesi için yetiştirilen bir çam türüdür. Son baharda olgunlaşan tohumları (fıstıklar) kozalakları güneşe serilerek veya kaynayan suya atılarak çıkartılmaktadır. İlçemizde yaklaşık 8 ton iç fıstık üretilmektedir

BOZDOĞAN İLÇE ZEYTİN
İlçede dikili alalar içerisinde zeytinlikler başta gelir. Yılda 7700 ton zeytin üretilmekte olup, bu oran Aydın ili üretiminin %2,5 ‘ini karşılar.

BOZDOĞAN TARİHİ EVLERİ
BOZDOĞAN İLÇE İNCİR
Bozdoğan’da Kemer Barajı kurulmadan önce incir ağaçları geniş yer kaplamaktaydı. Ancak Kemer Barajının kurulması sonucunda incirin kalitesinde bir bozulma görülmesi üzerine pek çok, incir bahçeleri bozularak pamuk tarlasına dönüştürülmüştür. Yörede üretilen incir miktarı yaklaşık 7300 ton olup oran Aydın ili incir üretiminin %7,5 ‘ini karşılamaktadır. İncir söz konusu olunca “iğelek” (yöre değimiyle top)’ ten söz etmek gerekir. İğelek erkek incir anlamında olup daha çok serin yerlerde yetişir ve incirin tohumlanmasında kullanılır.

KEMER BARAJI
BOZDOĞAN İLÇE PAMUK
İlçemizde pamuk üretimi Nazilli pamuklu dokuma fabrikasının kurulmasıyla artmıştır. Yaklaşık 20000 dekara pamuk ekimi yapılmakta olup, yaklaşık dekar başına 240 kg . ürün alınmaktadır. Bu ekimin tamamı sulu tarımdır. Yıllık üretim miktarı ortalama 6000 ton civarındadır.

YAZIKENT
BOZDOĞAN İLÇE TÜTÜN
Ortalama 39500 dekar alanda tütün tarımı yapılmaktadır. Genellikle dağ köylerinde sulanamayan kıraç arazilerde yapılmaktadır. Dekar başına verim yaklaşık 80 kg . kadardır. Yıllık üretim 3000 ton civarındadır.

ÇAMLIDERE
BOZDOĞAN İLÇE TAHIL
Ekime elverişli alanların %30.37 gibi büyük bir bölümünde tahıl üretimi yapılmaktadır. Yetiştirilen tahıl ürünleri arsında arpa buğday mısır başta gelmektedir.
1-Arpa: Her yıl yaklaşık 29.000 dekar alana arpa ekilmekte ve dekar
başına yaklaşık 200 kg . ürün alınmaktadır. Toplam üretim miktarı ise 4600 tondur.

ÖRTÜLÜ
2-Buğday: İlçede 21.000 dekar alanda buğday tarımı yapılmaktadır. Dekar başına verim yaklaşık 250 kg . dır.
3-Mısır: İlçede 10500 dekar alana mısır ekimi yapılmaktadır. Bunun 2000 dekarına 2. ürün mısır ekilmektedir. Dekar başına verim melez mısırda ortalama 800 kg . yerli mısırda 350 kg . dır.

ARMUTALAN ALTINTAŞ
BOZDOĞAN İLÇE HAYVANCILIK
İlçemizde tarımın ayrılmaz bir parçası olan hayvancılık önemli geçim kaynakları arasında gelmektedir. İlçemizde hayvan başına alınan verim, kültür ve melez ırkların artmasıyla ülke ortalamasını üzerinde seyretmektedir.

İlçemiz hayvancılığında sığırın ekonomik olarak önemli bir yeri bulunmaktadır. Süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı olmak üzere gelişen Holştayn(alaca) Mantofon ırklarının birim başına verimi önceki yıllara göre artış göstermektedir. Bilhassa yıllardan beri yapıla gelen suni tohumlama çalışmaları sonucunda yerli ırk sığır sayısında azalma görülürken, melez ve kültür ırklarında önemli artışlar gözlenmektedir.

Hayvancılık, bilhassa sığırcılık tarıma dayalı bir sektör olduğundan ekilip dikilebilen arazi varlığıyla doğrudan bağlantılıdır. Sulanabilir arazi miktarının yeterli olduğu Akçay nehri vadisinde geniş ovalara sahip köylerde kültür ırkı sığır ile melez ırklar(holştayn) daha yoğun olarak yetiştirilmektedir( Alamut, Kavaklı, Ziyaretli, Yazıkent, Haydere, Kamışlar, Yakaköy, Kazandere ). Yerleşim alanı olarak rakımı yüksek yerlerde de genellikle yerli ırklar ve bunların melezleri yetiştirilmektedir. Hayvansal ürünler üretiminde ilk sırayı süt üretimi almaktadır. Günlük olarak üretilen sütler, süt toplayıcıları tarafından alınarak mandıralarda süt ürünlerine (yoğurt, tereyağı, vs.) dönüştürülerek değerlendirilmektedir.

BOZDOĞAN İLÇESİ KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ
KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ
İlçemiz Alamut köyünde özel sektöre ait doğada nesli tükenmekte olan kınalı keklik üretim çiftliği bulunmaktadır. Çiftlikte yetiştirilen keklikler tabiat şartlarına bırakılarak ücret karşılığında avlatılmaktadır. 1992-1998 yılları arasında 12.000 adet keklik üretilmiş olup, 10.000 adedi tabiata bırakılmıştır. Tabii şartlara bırakılan kekliklerden 2.700 adedi avcılar tarafından avlanmıştır.
BOZDOĞAN İLÇESİ SU ÜRÜNLERİ ALABALIK

İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Kemer Baraj gölü ve Akçay nehri, kültür alabalık yetiştiriciliği için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Baraj gölünde özel sektöre ait kafesler içinde yetiştirilen alabalıklar taze. soğutulmuş veya işlenmiş olarak iç ve dış pazarlara sunulmaktadır. Ayrıca Akçay nehri üzerinde Alabalık yetiştiriciliği yapan işletmeler etrafında oluşturulan piknik alanlarına , çevre il ve ilçelerden bir çok aile gelmekte ve ilçe ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. Halen ilçemizde 3 adet alabalık yetiştiriciliği yapan, 1 adet de alabalık işlemesi yapan tesis mevcuttur.
BOZDOĞAN İLÇE ORMAN
İlçemiz, orman varlığı bakımından Aydın' ın en gelişmiş ilçelerinden biridir. İlçe arazisinde ormanların kapladığı alan 537.617 dekar olup, genel alan içerisindeki payı %60,90' dır. Orman alanında; fıstık çamı, karaağaç, pırnal meşesi, sakız çamı, tespih ağacı, yabani zeytin, iğdin, kızılçam, karaçam, gibi ağaçlara rastlanmaktadır.
Not: Ekonomik yapıyla ilgili bilgiler Bozdoğan belediyesinin web sayfasından alınmıştır.
BOZDOĞAM İLÇESİ TANITIMI
Konum olarak Nazilli İlçesi'nin güneybatısında Nazilli'ye 30 km. mesafededir. İlçeye ait bir belde kırk dört tane de köy bulunmaktadır. Halkın refah seviyesi yüksektir. İlçede Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı Bozdoğan Meslek Yüksekokulu vardır.
İlçenin en meşhur özelliği Madran ismiyle meşhur menba suyudur. Madran Baba Dağı'nın Bozdoğan'ın bulunduğu doğu yamacındaki Hisar Kaya bölgesinde çok sayıdaki kaynaktan çıkan menba suyu, Bozdoğan Belediyesi'ne ait bir, özel bir firmaya ait diğer bir dolum fabrikası olmak üzere toplam 2 adet işletmede, son derece hijyenik ortamalarda el değmeden doldurulup tüceticilere sunulmaktadır. Özellikle kayalık bir bölgeden çıkması, ve kaya yarıklarından geçerek süzülmesi sayesinde Madran Dağından elde edilen diğer Madran sularına göre çok daha kaliteli olan Bozdoğan Madran Menba Suyu, aynı zamanda Madran isminde piyasaya çıkan ilk kaynak suyudur. Avrupa'dan ABD'ye kadar birçok ülkeye de ihraç ediliyor olması sadece Türkiye'de değil diğer ülkelerde de oldukça beğenildiğini gösteren bir kanıttır.
Bozdoğan İlçesi Madran Baba Dağı'nın doğu kesiminde bulunmaktadır. Bölgenin en yüksek dağlarından biri olan Madran Baba Dağı (1792m)ismini, zirvesinde bulunan Madran Baba yatırından alır. Dağ oldukça yüksek bir rakıma sahip olduğundan buraya ulaşım stabilize orman yollarıyla sağlanmaktadır. Dağa ismini veren Madran Baba'nın kim olduğu ve nereden geldiği, hangi tarihlerde bu bölgede yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Alamut Köyü ileri gelenlerinden Hulki Kulakoğlu, kendi dedelerinin yaklaşık olarak 250-300 yıl öncesinde bile yatırın burada var olduğunu ve ziyaret ettiklerini söylediğini aktarmaktadır. Burada mezarı bulunan kişinin, tarihi bilinmemekle birlikte, Türklerin Anadoluya yayılmaya başladığı dönemlerde bölgeye gelmiş bir
Eren, Derviş ya da bir Alevi Dedesi olduğu tahmin edilmektedir. Ziyaretçiler buraya adak kurbanlarını kesmek ya da ulu zatın şefaatinden yararlanmak amacıyla ona dua etmek için gelmektedirler. Burada gömülü kişi kim olursa olsun, yatır, Aydın ilinde ve hatta çevre illerde yaşayanlar için bile oldukça popüler bir ziyaret yeri olup, özellikle yaz aylarında (Haziran-Eylül)onbinlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bozdoğan üzerinden zirveye çıkmak en kolay ve zahmetsiz yoldur. Zira 10 km'lik tırmanış bölümü asfalt olup, geri kalan yaklaşık 7-8 km ise stabilize olmasına rağmen, her yıl en tercih edilen yol olması nedeniyle bakımı yapılmaktadır. Çine ve Yenipazar ilçeleri üzerinden de ulaşım bulunmaktadır. Ancak bu yollar uzun ve stabilize köy yolları olduğundan uzaktan gelenler için tercih edilmemektedir. Bozdoğan'ın Altıntaş Köyü üzerinden de kısa ama stabilize bir yol bulunmaktadır.