KARACASU

KARACASU İLÇE TANITIM
karacasu 
aydın karacasu
karacasu aydın
KARACASU RESİMLERİ
KARACASU FOTOĞRAFLARI
KARACASU TANITIMI
KARACASU TARİH
KARACASU GÖRSELLER
KARACASU AYDIN
KARACASU
KARACASU ÇÖMLEK
Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin hayat bulduğu ilçe Karacasu… Karacasu hemen her yerde, her platformda bu sloganını kullanmaktadır.
 Bu slogan bölgenin ekonomik faaliyetlerini, yöresel zenginliklerini özetlemektedir. Çamurun hayat bulduğu çömlekçilik, deriyi işleyen tabakhanecilik, demirin bıçak, balta, orak olduğu demircilik, hamurun lezzet bulduğu pidecilik en önemli yöresel ekonomik faaliyetlerimizdir.

İlçe, Menderes Ovası’na açılan Dandalaz Vadisi’nde, Karıncalıdağ’ın eteklerinde yer alır. 6000 yıllık tarihi olan ilçemizin Belediyesi 1867 tarihinde oluşturulmuştur.
Yukarıda saydığımız faaliyetlerin yanı sıra ilçemizde, tarım da önemli bir ekonomik koldur. Tarım ürünü olarak elma, zeytin, tütün ve nar bolca yetiştirilir.
İlçemizde kalitesi yüksek ve içinde yabancı madde barındırmayan zeytinyağı da son yıllarda bolca üretimi yapılan bir ürün olmuştur. İlçemizdeki tarımın dikkat çekici önemli bir özelliği tarım ürünlerinin doğal kaynak sularıyla ve fazla zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilmesidir.
Karacasu, Oğuz Han’ın torunlarından oluşan 24 kabilenin Anadolu’ya gelip yerleşmesi ile oluşmuştur. Bu 24 kabileden Dağhan Sülalesi’ne mensup Yazırh Boyu ilçemiz topraklarına yerleşmiştir.
Karacasu’yun adının nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan en bilineni Kanuni Sultan Süleyman’ın bir sefer dönüşü bu bölgede mola vermesine ilişkindir. Rivayete göre, Kanuni’nin askerleri ile birlikte yörelerine geleceğini duyan halk, hazırlıklara başlar. Çok iyi hazırlanırlar.
Kanuni ve askerleri seferden çok aç, uykusuz ve susuz olarak gelir.
Halk kıştan kalma kar suları ile onların susuzluğunu giderir. BU karlı su askerin çok hoşuna gider ve burayı “karlı su “ olarak anmaya başlarlar. Ve yörenin adı zamanla “karacasu” olarak biçimlenir.
KARACASU İLÇE TURİZİM
Turizm : Karacasu İlçesi büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. İlçeye 13 km mesafede Geyre Beldesinde bulunan Afrodisas Örenyeri ve Müzesi, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı müzelerinden ve örenyerlerinden biri olup yılda yaklaşık 200.000 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Müze ve Örenyerlerine 2008 yılında toplam 159.367 yerli ve yabancı turist ziyarette bulunmuş ve 187.546,00 YTL gelir elde edilmiştir.

2008 yılı Mayıs ayından buyana fiilen hizmete geçmiş olan Afrodisias Müzesi Sevgi Gönül/Sebasteion Salonu'nda sunulan teşhir düzeninin müzenin önceden beri kullanılan diğer teşhir salonlarında da uygulanması ve müze teşhirinin tümüyle çağdaş bir görünüme getirilebilmesi amacıyla Sevgi Gönül/Sebasteion salonu haricindeki tüm teşhir alanlarında "yenileme onarımı"

yapılması planlanmaktadır. Geyre Vakfı'nın da Aphrodisias desteği ile yapılması planlanan çalışma ile ilgili raporlar bugün itibariyle henüz Bakanlığımız onayındadır.

Çamarası Köyünde bulunan ve henüz turizme açılmayan Sırtlanini Mağarası da görülmeye değer tabii güzelliklerden biridir. İlçedeki doğal güzelliklerden biri de Bahçeköy Şelalesi'dir.

Ayrıca, Aydın İlinin en yüksek yerleşim birimi olan Karacasu, yayla turizmi açısından da önem taşımaktadır. Özellikle yaz aylarında İlçeye çevre İl ve İlçelerden gelenlerin sayısı azımsanamayacak düzeydedir.

İlçe Merkezinde Belediyenin yeni binasında Etnografya Müzesi yapımı tamamlanmış olup teşhir ve tanzim ile etnografik malzeme toplama çalışmaları devam etmektedir. Kültür Bakanlığına devredilen Etnografya müzesi 2007/Ağustos ayında halkın ziyaretine açılmıştır



KARACASU İLÇE ÇÖMLEK
ÇÖMLEKÇİLİK
Çömlekçilik, Neolitik Çağ’dan itibaren bu yörede yapılan bir iştir. Ülkemizin pekçok yerinde çömlekçilik yapılır. Karacasu çömlekçiliğini farklı kılan ise yöreye özgü olan kırmızı toprağın getirdiği koyu kırmızı renkli olması ve içinde zararları
kimyasalları barındırmamasıdır.
 Şu an itibariyle 37 adet seramik ocağı, babadan oğla geçen bu mesleği icra eden de 100’ün üzerinde ustamız vardır. Ustalarımızın çocukları çok küçük yaşlarda torna başına oturup çamura şekil vermeyi öğrenmektedir.
Çok uygun fiyatlara ilçemizden çok sayıda ve çeşitte seramik ürünü bulmanız mümkündür. Bunlardan en çok yapılanı güveç tenceresi, testi, bardak ve fırında sütlaç için yapılan kaplardır.

KARACASU İLÇE AFRISIAS
AFRODISIAS
Aphrodisias özellikle Roma çağında Aphrodithe tapınımı ile ünlenmiş bayındır bir antik kent, günümüzde ise çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye'nin en önemli Arkeolojik yerlerinden biridir.
Afrodisias
KARACASU İLÇE GÖRLE KANYONU
GÖRLE KANYONU
Görle Kanyonumuz doğal kaynak suları ile serinlenebilecek, doğa yürüyüşü yapanların tercihi olabilecek güzellikte bir değerimizdir. Görle minibüsleri ile ilçe garajımızdan buraya ulaşmak mümkündür. İlçemize 20 km uzaklıktadır. Yaykın Ovası’ndan iki yüz elli metreye yakın aşağı inilmektedir.
Bol su ve yeşilin hakim olduğu Görle Kanyonu’nun yüksekliği yüz metre ile iki yüz elli metre arasında değişmektedir.

KARACASU İLÇE SIRTLANİNİ
SIRTLANİNİ MAĞRASI
Sırtlanini Mağarası, ilçemize, 1,5 km uzaklıkta, 1060 metre yükseklikte yer almaktadır.
 Mağaranın toplam uzunluğu 450 metre, en derin yeri de 40 metredir.
Mağaraya kara yolu ile ulaşılabilmektedir. Çamrası köyü mevkiindedir.
Görle Kanyonu
Mağarada farklı böcek türlerine rastlanmıştır. Biyolojik açıdan da önem taşır.
Mağara’da çok sayıda dikit, sarkıt bulunmaktadır.
Turizme açıldığı takdirde bölgeye fazlası ile yarar sağlayacak bir değerdir.

KARACASU İLÇE ŞELALE
ŞELALELER
İlçemizde Bahçeköy ve Dandalaz Şelaleleri bulunmaktadır


KARACASU İLÇE PİDE
PİDECİLİK

Karacasu’da önemli ekonomik faaliyetlerden biri de pideciliktir. Karacasu pidesinin meşhur olmasının nedeni pidenin hamurunun ve pişirme şeklinin farklı
Pidecilik
 olmasından kaynaklanır. Bununla birlikte Karacasu pideciliğini özellikli kılan en önemli nedenin farklı farklı şehirlerde pek çok pidecinin Karacasulu olmasıdır.

Karacasu adeta pideci ihraç etmektedir. Özellikle İzmir, Aydın,Denizli, Ankara ve İstanbul’da pek çok Karacasulu pideci hizmet vermektedir.
 Pide, Karacasu’da festivale konu bile olmuştur. İlçede her yıl yapılan festivalde pideciler en uzun pideyi yapmak için yarışmaktadırlar.
KARACASU İLÇE DEMİRCİLİK
Demircilik de çok eski bir ekonomik faaliyettir. Usta çırak esasına dayalı üretim halen devam etmektedir. Antik dönemlere kadar uzanan demircilik faaliyeti ile bugün itibariyle tarım aletleri, bıçak, nacak, balta ve hediyelik eşya
 üretimi yapmaktadır. Son yıllarda Karia Zeus’un simgesi olan çift yüzlü balta labrys ile tek yüzlü balta olan teberin yurt dışından talep görmesi demircilik faaliyeti için son derece umut verici bir olaydır. Demirciliğin sınır aşması bu mesleğin geleceği için de çok önemli bir adımdır.

KARACASU İLÇE DERİCİLİK
DERİCİLİK
Karacasu’yun diğer önemli ve tarihi uğraşlarından biri de dericiliktir. Yörede, dericiliğin hammaddesi olan palamudun bolca yetişmesi ilçemizde tabakhanelerin açılmasını mümkün kılmıştır. Osmanlı’da 1800’lü yıllarda dericilik bu yörede gelişsin diye, buraya maddi destek bile gönderilmiştir.
 1985’’ten sonra Dandalaz’a modern deri işleme tesisleri kurulmuş, bu eski gelenek daha yeni yöntemlerle de yaşatılmıştır. Şu an itibariyle 15 aile dericilikle geçimini sağlamaktadır. İstanbul ve İzmir’e işlenen deri gönderilmektedir.
Burada çoğunlukla tamamen yöreye özgü olan vaketa deri üretimi yapılmaktadır. Pekçok vatandaşımızın giydiği sandaletlerin derileri Karacasu’dan gitmektedir.

KARACASU İLÇE KÖYLERİ